Çoğumuzun hayatına Netflix’le giren streaming platformları (online dizi/film platformları) son yılların yükselen trendi haline geldi. TV yayınlarıyla yetinmek istemeyen kesim önceden izlemek istediği içerikleri korsan sitelerde kovalar, daha da geriye gidersek CD kiralama dükkanlarını sıkça ziyaret ederlerdi. Son birkaç yılda bu tarz içerikleri belli bir üyelik ücreti karşılığında seyirciye sunan online platformlar Türkiye’de de popülerlik kazandı. Bu platformlar hem içeriklere legal olarak ulaşmamızı, yani korsana yönelip hak yemememizi sağlıyor, hem de içeriklere tek tuşla ulaşabilmemizi sağlayarak inkar edilemez bir kullanıcı rahatlığı sunuyor. Peki bu platformlar hayatımıza ne kadar yerleşti? Seyir alışkanlıklarımız ne kadar değişti? Türkiye’de kullanılan popüler streaming platformları hangileri? Bunlara üye olmaya değer mi?
Uzun bir aradan sonra tekrardan merhabalar! Aylar oldu buralarda bir şeyler karalamayalı ama malumunuz pandemi döneminde içerik üretmek de her şey gibi çok zor. Gezi falan zaten hak getire. Biz de birçoğumuzun hayatının bir parçası olan online film/dizi izleme platformlarıyla ilgili bir yazı yazalım dedik. Bu yazıda hem geçenlerde Instagram hikayelerinde takipçilerimize bu platformlar hakkında sorduğumuz soruların analizlerini paylaşacağız hem de kendi açımızdan bu platformlardan bizim de deneyimlediğimiz birkaç tanesine dair yorumlarımızı aktaracağız. Hadi o zaman başlayalım.
Büyük Medya Platformu Anketimizin Sonuçları
Ehehe büyük dediğimize bakmayın, tabii ki inanılmaz büyük bir kitleyle yapmadık anketimizi ama yine de çok mantıklı sonuçlar çıktı ve biz de bu sonuçları düzenleyip sunmak istedik. Sorularımız, dijital içerik platformlarına karşı genel tutum ve kullanım alışkanlıklarıyla ilgiliydi. Gelen yanıtları soru soru inceleyelim:
1. Dijital içerik platformlarının kaç tanesine üyesiniz?
Takipçilerimize ilk sorumuz bu platformlardan kaçında üyelikleri olduğuydu. Cevap verenlerin %48 gibi büyük bir kısmının yalnızca 1 üyeliği varken, %22’sininse hiç üyeliği yoktu. %30’luk kesiminse aynı biz gibi 2’den fazla üyeliğinin olduğunu gördük.
2. Bu platformların ne kadarından memnunsunuz?
İkinci sorumuz ise kullandıkları platformların kaçından memnun kaldıklarıydı. Tabii bu soruda tek bir platform kullananların ve eğer cevaplamışlarsa hiç kullanmayanların 🙂 cevapları yanıltıcı olmuş olabilir, ama yine de sonuçlar bize mantıklı geldiği için paylaşmak istedik. %31’lik kesim hiçbirinden memnun değilken, neredeyse eşit olarak %30’luk kesimse çoğundan ya da hepsinden memnundu. Aslında bu %70’lik birkaçından ya da hiçbirinden diyen kesim bu platformlar için kırmızı alarm anlamına gelebilir.
3. Bunlara üye olmadan önce kullandığınız ücretsiz izleme yöntemlerini kullanmaya ne sıklıkla devam ediyorsunuz?
En merak ettiğimiz konulardan biri ise bu platformları kullanan kişilerin hala ücretsiz yöntemleri (yasal olmayan siteler ya da torrent vb.) kullanmaya devam edip etmedikleriydi. %23’lük kesimin hiç kullanmadığını, %54’lük kesimin ise hala ara sıra ya da çok sık kulandıklarını gördük. Bizim gibi büyük ihtimal üşengeçlik sebebiyle kırk yılda bir kullananlarsa %23’lük bir kesimi oluşturuyordu. Aslında ilk sorudaki hiç aboneliği olmayan %22’lik kesimin bu soruda ara sıra ve çok sık seçeneğini işaretleyen %54’lük grup içinde olduğunu düşünürsek, platform üyeliği olanların ücretsiz yöntemleri kullanma oranının düşük olduğunu söyleyebiliriz.
4. Bunları kullanmaya başladıktan sonra izleme alışkanlıklarınızın ne kadar değiştiğini düşünüyorsunuz?
Bizim şahsen en çok sıkıntısını hissettiğimiz diğer bir konuysa bu platformların izleme alışkanlıklarımızda büyük değişimler yaratması. Bunu takipçilerimize sorduğumuzda ise onların da %36’sının bizim gibi düşündüğünü, %20’sinin ise alışkanlıklarının hiç etkilenmediğini düşündüklerini gördük. Keşke biz de çok etkilenmeyen kesimde olabilseydik diye düşünmüyor değiliz. TV’de önümüze konanı değil, istediğimizi izlediğimiz bir düzenden, birden bütün dünyanın aynı şeyleri izleyip aynı şeyleri konuştuğu neredeyse tek kanal dönemine dönmüş gibi hissettiğimiz oluyor. 🙂
5. Bu platformlar sizin için ne kadar vazgeçilmez hale geldiler?
Son olarak da bu platformların hayatımızda ne kadar vazgeçilmez olduklarını sorduğumuzda, %29’luk çok özendiğimiz bir kitlenin hiç vazgeçilmez olarak görmediğini, %27’nin ise çok vazgeçilmez olarak gördüğünü öğrendik. Umarız bu platformlar da biraz daha arayüzünü ve film/dizi yelpazesini geliştirir de bizim gibi olan bu %27’lik kitleyi üzmezler, ehehe. 🙂
Sorulara verilen yanıtlar arasındaki ilişkilere de baktık! Aşağıdaki tablonun ilk satırındaki rakamlar sorulara verilen yanıtlar arasındaki korelasyonu gösteriyor. Sonuçlar oldukça mantıklı, hadi biraz inceleyelim:
En büyük korelasyon, izleme alışkanlığındaki değişimle vazgeçilmezlik arasında. Yani bu platformlar izleme alışkanlıklarımızı ne kadar değiştiyse, onları o kadar vazgeçilmez buluyoruz.
Vazgeçilmezlik abonelik sayısı ile de yine doğru orantılı. Ne kadar fazla platforma abone olmuşsak haliyle platformlardan tümüyle vazgeçmemiz zorlaşıyor.
Alışkanlıklarımızın değişmesiyse, tahmin edebileceğiniz gibi abonelik sayısı ve memnuniyetle pozitif ilişkili.
Eski yöntemleri kullanmaya devam etme sıklığı öteki korelasyonlarla kıyaslandığında daha küçük kalsa da, diğer yanıtların tümüyle negatif ilişkili. Bu da oldukça anlamlı. Eski yöntemleri kullanmaya devam edenlerin daha az platforma üye oldukları, üye oldukları platformlardan daha az memnun oldukları, eskiye göre izleme alışkanlıklarının daha az değiştiğini ve streaming platformlarını daha az vazgeçilmez bulduklarını tahmin etmek zor değil.
Platform Yorumları
Netflix
Ee tabii ki şimdi yorumlamaya buraların ilki Netflix’le başlamazsak ayıp olur. Birçoğumuz bu platformlardan ilk Netflix’le tanıştı. O yüzden çok daha oturmuş bir platform. Artıları ve eksilerini kendimizce belirleyecek olursak;
Artıları:
Çok stabil ve kullanışlı arayüz.
Her cihazda (mobil, tablet, pc, smart tv) rahat kullanım.
Neredeyse her internet hızında takılmadan izleyebilmenizi sağlayan bant genişliği ve player (Google’ı bile açmayan bir internette Netflix’ten bir şey izlemek mümkün neredeyse ksaldasd).
Çok geniş dizi seçenekleri.
Yeni içerik eklenme hızı
Eksileri:
Bizce yetersiz film seçenekleri (Çoğu popüler filmler ya da kötü filmler )
Şimdiye kadar dediklerimizin sonucunda sağladığı konfora kapılıp başka mecralarda kaliteli içerik izlemeye üşenmemiz… (Netflix için büyük başarı gibi görünüyor)
BluTv
Değerlendirmeye en büyük ve belki de en eski Türkiye platformuyla devam etmek istiyoruz. Bir zamanlar Masum dizisiyle adını çoğumuzun ilk defa duyduğu BluTv’nin artı ve eksileri:
Artıları:
Güzel Türkiye yapımı film ve diziler.
Çok fazla Türkiye yapımı kısa film seçenekleri.
Çoğu cihazda (mobil, tablet, pc, smart tv) kullanım imkanı (Mobil applerini denemedik iyi çalışıyor mu bilemeyiz). En iyi uyum sağladığı cihaz pc, altyazı boyutu değiştirme gibi basit özellikler bile TV üzerinde çalışmıyordu en son mesela (eksilere geçelim madem).
Eksileri:
Maalesef ki kullanışsız bir arayüz.
Düşük internet hızlarında izleme sorunu yaratan bant genişliği ve player.
İçeriklere çok seyrek eklemeler yapılması.
Bein Connect
Digiturk’ün uygulaması olan Bein Connect’le maceramız epey kısa sürdü. Artı-Eksi yapmayıp biraz içimizi dökeceğiz izninizle adfgdas. Nicole Kidman’lı The Undoing ve Bryan Cranston’lu Your Honour izlemek için 1 aylık ücretsiz üyeliğiyle başlamıştık. 1 aylık ücretsiz diye sundukları kampanya dahilinde herkesten 1 TL çekmeleri maalesef zihnimizdeki Digiturk imgesiyle pek çelişmedi… Neyse dedik 1 TL için uğraşmayalım. İzlemeye başla-, başla-, başlayamadık arkadaşlar. Çünkü dizi film izlemek için var olan bu uygulama 1 ay boyunca televizyonumuzda asla çalışmadı. Televizyonda izlemek için telefona uygulama indirip ekran paylaşımı yapmamız gerekti, bizce oldukça tatsız bir durumdu. Belli aralıklarla bilgisayarda da çalışmadı uygulama. İnternette benzer şikayetlerle de epey karşılaştık. 1 ayın sonunda haliyle üyeliğimizi sürdürmemeye karar verdik ve kendisiyle vedalaştık.
Amazon Prime
Amazon Prime Video Türkiye’ye geç gelmiş olsa da streaming platformların en eski ve popüler olanlarından. Bu yüzden beklentimiz biraz yüksekti. Bakalım Prime Video beklentimizi karşılamış mı?
Artıları:
İzlediğinize pişman olmayacağınız birtakım kült dizileri içerisinde barındırması
Amazon’un alışveriş sitesinden ücretsiz ve hızlı kargo ayrıcalığı
Eksileri:
Bu kadar büyük ve eski bir platform olmasına rağmen arayüzü ve kullanıcı deneyimi olarak beklediğimiz tadı vermemesi
Filmlerinin yine epey kötü olması. (Neredeyse tamamen mainstream Holywood filmlerinden oluşuyor maalesef)
Daha yeni deneyimlediğimiz için bu konuda fikrimiz yok ama sıkça içerik silindiğini okuduk (Ekşi’de)
Mubi
Mubi’ye karşı epey karışık hisler besliyoruz. Bazen göz bebeğimiz, bazense bir diğer hayal kırıklığı.
Artıları:
Sinemaya adanmış bir platform.
Her ay değişen filmleriyle birçok kaliteli film izleme olanağı.
Başka bir şekilde duyma olasılığınızın epey düşük olduğu bağımsız filmleri önünüze getirmesi.
Eksileri:
Düşük internet hızlarında izleme sorunu yaratan bant genişliği ve player.
Aylık listenin hatrı sayılır kısmının aşırı derecede kıyıda köşede kalmış ve izlemeseniz bir şey kaybetmeyeceğiniz filmlerden oluşması (İşte bazen artılar ve eksilerin nasıl da birbirine girdiğine iyi bir örnek ).
Gain Medya
Gain Medya değişik formatıyla yukarıda saydığımız platformlardan epey ayrı bir yerde duruyor. Belki kontrollü Youtube denebilir. Uygulama en başta mobil cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanmış. Dizi, film, belgesel, stand-up, ne varsa hepsi kısacık. 10 dakikalık bölümlerden oluşan 1-2 diziyi izledik biz de, fena değil ama çok sarmadığını itiraf etmek durumundayız.
Artıları:
Kafamızı uzunca bir şeye vermek istemediğimizde açıp kurcalamak için güzel.
Fena olmayan, saran içerikleri var.
Ücretsiz
Eksileri:
Kafamızı uzunca bir şeye veremiyor olma halimizi bu kadar normalleştiren bir uygulama bizi biraz ürkütüyor açıkçası…
Çok az içerik var.
Bölümleri 10 dakika olan bir dizinin bile haftalarca yeni bölüm yayınlamaması bize çok özensiz geldi. Unutup unutup baştan izledik bitirene kadar.
Sonuç
Genel olarak deneyimlediğimiz streaming platformları hakkında çok olumlu yorum yapamasak da, girişte de belirttiğimiz gibi izlemek istediğimiz içeriklere yasal yollardan ve tek tuşla ulaşabilir olmak aslında bayağı iyi bir gelişme. Bu platformlar, özellikle kaliteli içerik ve kullanıcı deneyimi konusunda eksikliklerini yavaş yavaş kapattıklarında her şey çok güzel olacak diyerek yazımızı sonlandırıyoruz. Kaliteli içerik, keyifli seyirle kalın!